Ti-ai pus vreodata intrebarea „de ce mananc?” sau „de ce vreau sa mananc asta?”, inainte sa mananci ceva care iti face cu ochiul?
Daca nu ai facut-o inca iti recomand sa-ti faci un obicei din a-ti pune aceste intrebari, pentru ca de ele pot depinde rezultatul tau pe termen lung si implicit sanatatea ta.
Fiind atent la semnalele primite din interior, vei realiza singur daca chiar iti este foame sau doar hranesti alte „motive” despre care iti voi vorbi imediat.
Pentru a intelege cu claritate cum poti sa preiei controlul si sa nu mai mananci inconstient, iti voi prezenta doi termeni cu care vreau sa te famaliarizezi de acum inainte pentru ca iti vor schimba total perceptia despre mancat.
Binge Eating - sau mancatul necontrolat ori compulsiv
Probabil recunosti acest tip de comportament, care dupe terminarea reprizei de mancat excesiv si necontrolat aduce multe sentimente de vina, rusine si frica care te pot impinge pana in pragul in care sa te auto-pedepsesti. Sunt multe persoane care se auto-pedepsesc prin infometare, exercitii excesive, ingerare de laxative, crezand ca asa isi vor rezolva problema insa mai mult rau isi fac, deoarcere se afunda si mai tare in frustrare si depresie.
In felul acesta nu vei putea niciodata sa slabesti sanatos si nici sa preiei controlul asupra „poftelor tale”.
Mancatul necontrolat nu se datoreaza lipsei de vointa, pentru ca sunt multe persoane care ajung in punctul in care nu-si mai suporta viata si ar face orice ca sa iasa din acest cerc vicios si sa traiasca o viata normala, cu greutate normala.
Personal cunosc o multime de astfel de persoane care sunt pline de vointa dar tot nu au rezultate.
Pentru ca mancatul necontrolat isi are bazele intr-o zona mult mai adanca din interiorul tau.
In locul unde simti ca ai un gol interior si vrei constant sa umpli acest gol ca sa nu mai simti durerea.
Acel gol interior apare din diferite motive emotionale:
- Pierderea unei persoane dragi
- Sfarsitul unei relatii de dragoste
- Pierderea unui job sau a unei sume de bani foarte mare
- Nesatisfacerea unor nevoi emotionale de baza in mica copilarie (0-7 ani) de persoanele cu influenta din acea perioada din viata ta (de obicei parintii)
- Altele
Din aceste motive unii oameni se invart in cerc si au binge dupa binge fara sa ajunga sa constientizeze ce si de ce li se intampla.
Mindful eating - sau mancatul constient ori intuitiv
Sa mananci constient in ziua de astazi a devenit aproape utopie, pentru ca am ajuns niste robotei cu atentia distrusa de multitasking-ul pe care mediul social ni l-a implementat incet si in liniste.
A devenit ceva normal sa facem mai multe lucruri in acelasi timp fara sa ne concentram cu adevarat pe ceva iar asta s-a transpus chiar si la mancat.
Mancam si ne uitam la televizor sau dam scroll pe facebook ori instagram, fie ne uitam la videoclipuri pe youtube sau stam de vorba cu membrii familiei ori cu prietenii fara sa constientizam ce si cat mancam.
Chiar si atunci cand mancam singuri, fara televizor sau telefon. gandul nostru este in alta parte, iar asta ne impiedica sa simtit cu adevarat gustul fiecarei inghitituri de mancare si sa constientizam volumul de mancare pe care il ingurgitam.
Pentru a incepe sa mananci constient si intuitiv, iti voi prezenta cateva tipuri de foame.
Numarul tipurilor de foame variaza in functie de savantii sau nutritionistii care le-au elaborat din viziunea lor intrucat unii spun ca ar fi 4, altii 6-7, altii 10. Aceasta diferenta vine din modul diferit de a impartii tipurile de foame in functie de factorii care iti pot crea senzatia de foame, deoarece unii au restrans iar altii le-au divizat in mai multe tipuri ceea ce a dus la diversitate.
Asadar iti voi prezenta tipurile de foame din perspectiva mea, dupa ce am lucrat cu o multime de oameni si le-am cunoscut problemele interioare, oferindu-le solutii eficiente.
Articolul despre tipurile de foame il poti vedea dand click AICI.